Ohjeita pennun uudelle perheelle
Ostoslista ennen pennun tuloa
- Pentupanta (6 vko ikäisenä pentujen kaula noin 28 cm). Ei missään nimessä kuristavaa tai puolikuristavaa pantaa koskaan.
- Talutin. Itse suosin tekstiilitalutinta jossa on heijastinompeleet, toiset tykkää nahkaisesta. Taluttimen pitää olla venymätön ja sopivan mittainen, noin 2 m.
- Peti jos haluatte.
- Vesikuppi, suosittelen metallista tai tasapohjaista keraamista.
- Vähintään yksi ruokakuppi mutta voi käyttää vaikka Muumikulhoa, ei tarvi välttämättä ostaa omaa kuppia. Ruokakuppi pennulle on pieni mutta aikuiselle koiralle Muumikulho ei riitä.
- Pentumuonaa (Eucanupa Puppy M)
- Piimää (vähälaktoosinen, rasvaprosentti vähintään 1%, mieluummin 2,5%)
- Jauhelihaa (400 g riittää pitkään)
- Muutama luvallinen lelu ja halutessaan pieniä puruluita, pureskeltavaa.
- Turvallinen pennun kuljetus kassi, jossa pentu kuljetetaan kotiin ja mm eläinlääkäriin rokotuksiin.
Hankintoja myöhemmin
- Koiran kynsisakset, itse käytän punapäistä ikivanhaa mallia mutta mitkä tahansa omaan käteen sopivat toimii.
- Shampoo ja jos pidätte turkin pitkänä niin hoitoaine. Paras löytämäni koirashampoo #1 all Systems löytyy Findogosilta (nettikauppa toimii hyvin), sitä ei yleensä saa muilta.
- Heijastava liivi tai turvavalo iltojen pimentyessä.
- Turvavyövaljaat tai turvaverkko tai häkki autoiluun.
- Jos veneilette niin koiran pelastusliivit. Ei veneeseen koskaan ilman liivejä, varsinkin pikkupennulla on ehdottomasti oltava liivit ja talutin aina kun ollaan vesillä. Liivien merkillä ei ole väliä kunhan liivi istuu koiralle hyvin ja pikkupennun liivit eivät käy enää aikuiselle..
- Jos trimmaatte itse, niin trimmeri, suosittelen merkkinä Andista johon terän vaihto on helppoa ja johon käy useamman merkin terät. Kaikkein halvinta konetta ei kannata ostaa mutta noin 100 eurolla saa ihan toimivan koneen. Koneen voi tilata netistä, Peten Koiratarvikkeella on laaja valikoima, Mustilla ja Mirrillä pienempi. Suosittelen myös ostamaan tassutrimmerin jolla voi aluksi hoitaa pikkupennun trimmauksen vaikka kokonaan. Tassutrimmeri on keveämpi ja kapeampi joten varsinkin pikkupennun tassujen trimmaus on sillä helpompaa mutta myös aikuisen isovillakoiran tassuihin se toimii ihanasti. Olen 17 vuotta pärjännyt ilman erillistä tassutrimmeriä mutta nyt kun tämän pentueen myötä ostin tassutrimmerin, totesin että olisi pitänyt ostaa sellainen on 17 vuotta sitten.
- Jos pidätte turkin pitkänä niin hyvä harja (metallipiikkinen), kampa (metallipiikit, villakoirakamman nimellä olevat toimii), karsta (metallipiikkinen, omaan käteen sopiva) ja mahdollisesti takun selvittäjä.
- Trimmauspöytä ja koirien kuivain (turkin kuivaaminen on paljon nopeampaa ja helpompaa tehokkaalla koiraföhnillä) jos haluaa mutta voi ihan hyvin trimmata myös lattialla.
- Peti jos haluaa
- Halutessaan aikuisen koiran kanssa voi käyttää Flex-talutinta kun koira hallitsee hyvän hihnakäyttäytymisen.
Ruokinta
Ruokinta aluksi 4 - 5 kertaa päivässä ja koiran kasvaessa vähennetään ruokintakertoja niin että aikuinen koira syö aamulla ja illalla.
Pennun ruokinta:
Puhdasta vettä pitää olla aina tarjolla.
Voit liottaa koko päivän nappulat kerralla, reilu 2 dl Eucanuba Puppy M nappuloita ja reilu 3 dl vettä. Ateriaan otat 1/5 osan liottamistasi nappuloista ja lisäät noin 1 rkl raakaa jauhelihaa ja lorauksen piimää. Pentu ei ensimmäisenä päivänä välttämättä syö mitään, pikkuhiljaa ruoka alkaa kyllä maistua. Jos pentu ei syö, laita valmistettu ateria pois ja tarjoa uusi ateria parin tunnin päästä. Ruokamäärää saa kasvattaa vapaasti. Pennulle ei tarjota kuivia nappuloita sillä pentu voi ahmia kuivia nappuloita jotka sitten turpoavat vatsassa ja voivat aiheuttaa vatsaongelmia. Aloita Eucanupalla johon pentu on tottunut mutta voit halutessasi vaihtaa merkkiä tai siirtyä raakaruokintaan kunhan käytät pentuvaiheessa pennuille tarkoitettua ruokaa.
Aikuisen koiran ruokinta
Aikuiselle koiralle voit valita oman tapasi ruokkia, hyvää tietoa löytyy mm Hankikoira sivustolta. Meidän kennelissä koirat saavat seuraavanlaista ruokaa:
- Aamulla lenkillä Frolic-täysravintoa (saa tavallisesta ruokakaupasta) herkkuina pienen aterian verran ja kun lähdemme töihin, koirat saavat frolicia tai Pedigree koirankeksejä esimerkiksi tyhjän talouspaperirullan sisällä.
- Illalla ruoka jossa on pohjana itse keitetty riisikaura seos johon keittovaiheessa lisätään pakastevihanneksia, öljyä ja kanamunia. Ateriaan laitetaan noin 2 dl riisikauraseosta, ¼ purkillinen kermaviiliä ja noin 150 g lihaa (jotain koirille tarkoitettua lihatuotetta Oscar tms).
- Lisäksi koirat saavat erilaisia puruluita, kuivattuja siankorvia tms useita kertoja viikossa, ei välttämättä ihan päivittäin.
- Lisäksi meillä on aikuisille koirille aina tarjolla kuivia nappuloita (Pedigree-merkkisiä tavallisesta ruokakaupasta).
Turkin- ja kynsien hoito
Totuta pentu harjaukseen, trimmaukseen ja kynsien leikkaukseen ihan pienestä alkaen.
Leikkaa kynsiä tai totuta trimmeriin vain kun olet itse rauhallinen ja hyvällä tuulella. Pentu aistii jos olet kiukkuinen tai ärtynyt ja inhoaa silloin trimmeriä/kynsien leikkuuta koska aistii sinun tunnetilasi.
Trimmeriin totutetaan väsynyttä pentua niin, että kone on päällä omistajalla mutta sillä ei aluksi trimmata. Koira saa namin kun kone saa koskea pennun ihoa. Kun trimmaat ensimmäisen kerran oikeasti, pysy itse rauhallisena, päätä etukäteen, kuinka ison alueen trimmaat. Anna nami jos koira on rauhallinen, älä toru jos koira ei ole rauhallinen vaan odota rauhassa, että pentu rauhoittuu ja jatka kunnes päättämäsi määrä on valmis. Jatka harjoittelua päivittäin. Trimmaamisharjoitus kannattaa tehdä, kun pentu on rättiväsynyt. Pentu todennäköisesti huutaa ja kiljuu ja luulee että "hän kuoleeeeee tähän" mutta trimmaus on pennun parhaaksi joten omistajan täytyy vain jatkaa ja odottaa että pentu rauhoittuu. Trimmaaminen on välttämätöntä, ilman sitä tulee silmätulehduksia, kakka takertuu peppukarvoihin ja takut aiheuttaa kutinaa ja lopulta ihottumaa.
Kynsien leikkuuseen totutetaan myös
rättiväsynyttä pentua, leikkaa kerralla 1 - 2 kynttä tai yhden tassun kynnet.
Jos pentu on tarpeeksi väsynyt, voit vaikka leikata kaikki kynnet kerralla.
Koulutus
Upeaa perustietoa löytyy mm Hankikoira sivulta kohdasta Koiran koulutus. Myös Tuire Kaimion kirja Pennun Kavatus on hyvä peruskirja.
Koulutus aloitetaan heti kun pentu tulee taloon mutta aluksi kyse on leikistä ja uusiin asioihin totuttelusta. Pentu saa namin kun se tulee luokse. Yhdessä leikitään ja touhutaan paljon. Pennun kanssa opetellaan taluttimessa kävelyä omalla pihalla ja pikkuhiljaa pidennetään kävelyjä pihan ulkopuolelle. Kun pentu vetää hihnassa, omistaja pystähtyy ja odottaa kunnes hihna on taas löysä. Pentua totutetaan autoiluun ja erilaisiin paikkoihin kun oma koti ja piha on tuttuja. Tärkeää on, että ennen 12 viikon ikää pentu olisi tutustunut sellaisiin asioihin, joihin se aikuisena törmää esim. linja-auto, juna-asema, lapset, vanhukset, polkupyörät, ranta, ihmisjoukot jne. Yhdessä voitte ihmetellä ja jos pentua pelottaa, niin näytä omalla toiminnalla, että sinua ei pelota. Voit olla kyykyssä ja kohdata pentua pelottavan asian yhdessä pennun kanssa. Voit koskettaa pentua pelottavaa asiaa, taputtaa sitä ja jutella rauhallisesti ja kertoa, että tämä on ihan tavallinen juttu.
Ainakin aloittelevien koiraperheiden on tosi tärkeää käydä pentukoulussa opettelemassa koiran koulutusta. Hyvä kouluttaja kouluttaa koiran omistajia kouluttamaan omaa koiraansa. Pentukoulun aika on kun rokotukset ovat kunnossa. Suomessa koirakouluja löytyy kaikilta paikkakunnilta sekä yksityisten pitäminä että koirayhdistysten järjestäminä.
EI
Jos pentu tekee jotain vaarallista, karjaise EI ja siirrä pentu tekemään jotain luvallista. EI komento saa olla sellainen, että se sanotaan kerralla kunnolla ja sitä ei turhaan hoeta.
Oma nimi
Oma nimi on aina maailman paras asia. Pentu saa namin kun se tulee oman nimen kuullessaan luokse. Nimellä ei koskaan toruta.
Tänne
Tänne komentosanaa käytetään vain kun sinulla on maailman paras nami tai lelu. Pentu saa jotain maailman parasta joka kerta kun se tulee luokse. Tänne-komentoa ei käytetä silloin kun tapahtuu jotain pennun mielestä tylsää (jos otat pennun kiinni, tai lähdette vaikka sisälle, älä käytä tänne-komentoa vaan nappaa pentu kiinni muuten tai vasta kun olet tehnyt vähintään 10 tänne-harjoitusta ilman kiinniottamista). Toista tänne-harjoittelua päivittäin miljoona kertaa niin saat hyvän luoksetulon.
Irti/vaihto
Opeta pentua leikkiessä sanalla "irti" tai "vaihto" siten, että sanot irti, irrotat lelun ja annat saman lelun takaisin tai uuden lelun tai namin. Toista tätä tosi usein siten, että leikki jatkuu aina kun on päästetty irti. Näin pentu tottuu siihen, että esim varastettuaan sukan tai kengän, hän päästää irti ja saa jatkaa leikkiä luvallisella lelulla.
Hyvä hihnakäytös
Tämän oppii parhaiten pentukurssilla. Hyviä neuvoja löytyy myös hankikoira-sivuilta.
Yksin oleminen
Aloita yksinolon opettaminen heti alussa. Koira ei tule mukaan vessaan ja käy eteisessä/oven ulkopuolella/postilaatikolla monta kertaa päivässä, älä reagoi pennun tervehtimiseen ennen kuin pentu on rauhoittunut. Itse opetin eroahdistuksesta kärsinyttä aikuista koiraa siten, että kun tulin sisään, menin suoraan tiskaamaan/pyyhkimään pöytiä kunnes koira oli rauhoittunut. Varsinaisia pidempiä poissaoloja tehdään siten, että ensin on ulkoiltu/leikitty ja syöty ja sitten on uniaika jonka aikana ihmiset voivat käydä vaikka kaupassa. Lähtiessä sanotaan reippaasti "Heippa, koirat odottaa" eikä lähtemisestä/jäämisestä tehdä numeroa. Tullessa ensin puretaan ostokset ja sitten tervehditään rauhassa. Yksinolon opettamiseen auttaa myös se, että kun pentu nukkuu, hän saa nukkua rauhassa paitsi, jos on aika lähteä jonnekin siten, että pentu tulee mukaan. Näin koira oppii rauhoittumaan ja tietää, että lepoaikana ei tarvitse vahtia eikä sählätä mitään.Kirjoita tekstisi tähän...